Szia!
Ugye milyen jól néz ki a képen látható doboz!
Azon dolgozunk, hogy a te dobozod is így nézzen ki. Hidd el, csak elkezdeni nehéz! Azután már bele jössz, és abbahagyni sem tudod.
Ugye nem felejtetted elrakni a 2000.-Ft-ot. Ha még nincs semmi félrerakva, akkor is a mai naptól van a borítékban, vagy a piros dobozodban 2100.-Ft. Gratula! Váll veregetés! Már megyünk is tovább.
Házi kenyér. Nem kell hozzá kenyérsütőgép. Elég egy jénai tál a fedelével. Érdekel?
Olyan lesz, mintha a kemencében, gőzben készült volna. Még mindig érdekel? Nagyon örülök!
Hozzávalók:
45 dkg liszt lehet fehér, de én keverem és rozs és kukorica és teljes kiörlésű is van benne. Kísérletezd ki, hogy a családnak melyik ízlik. Javaslom kezd a fehér lisztessel.
1 teáskanál só, mi nagyon sótlanul esszük, rakj bele még egyet, ha ti nem.
4 dl víz, vagy a sajt készítésből megmaradt savó. Így még finomabb lesz.
2,5 dkg friss élesztő
2 evőkanál olaj. De nagyon finom tyúk zsírral, vagy felesbe is rakhatod.
Az összes hozzávalót összekeverem egy nagy tálban. Az élesztőt nem kell külön felfuttatnod, elég ha belemorzsolod.
Jól összedolgozod. Hólyagosra. Nem baj, ha ragad, ne adj több lisztet hozzá. 6-8 órán át kell kelesztened letakarva. Pénteken este bekevered, szombaton reggel kisütheted. De ez csak egy javaslat. Akármikor, amikor ráérsz.
A jénait kivajazod, belisztezed, beleöntöd a tésztát, ráteszed a tetejét. 220fokos sütőben én 1 órát sütöttem. Figyeld az edényed oldalát, amikor elkezd pirosodni, akkor vedd le a jénai tetejét. 3-4 percig pirítsd. Lehet, hogy a te sütőd gyorsabban megsüti. Az elsőnél figyelned kell.
Rácsra raktam hűlni, a tetejét vízzel bekentem, hogy szép fényes legyen. Ennyi. Mennyei illat van tőle a konyhában. Garantálom, hogy gyorsan elfogy.
Ízesítheted mindennel, amit a sajtnál felsoroltam. De sajtot is rakhatsz bele, és a végén a tetejére is olvaszthatsz.
Nagyon finom, ha sonkát keversz bele. Természetesen akkor már simán minden nélkűl is ehetitek vacsorára.
Jó étvágyat!
Blogger Boszi

Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: