Sziasztok!
Megint hoztam nektek valami nagyon finomat. Biztos ízleni fog.
Ittatok már házi bodzaszörpöt? Ha nem, akkor itt van. A képen az általam készített virít. Még érik. Az előző évben nagyon gyorsan elfogyott.
Most virágzik a bodza. A hétvégén nyári idő lesz. Befoghatod az egész családot. Nem csak bodzát, hanem fehér akác virágját is érdemes szednetek. Egyben kirándulást is szervezhettek. Sőt pitypang virágot is érdemes lenne, mert holnap a pitypang mézet is megkapod tőlem. Azután az egész család forgolódhat a konyhában. Jó kis programot szervezek nektek. Remélem élvezni fogjátok nem csak az elfogyasztását, hanem az elkészítését is.
Nem tudom, hogy van -e még hársfavirág, mert van egy fantasztikus receptem. Utána nézek, és megosztom veletek.
Ma az azonnal fogyaszthatót kapjátok meg. Ez nem eltartható hosszan.
35-45 bodzavirág, vagy 10 marék fehérakác virág
3 liter víz
1 kg cukor, vagy nyírfacukor
2 biocitrom,2 bionarancs, ha nincs, mindkettőnek le kell vágnod a héját.
30gramm citromsav
Ne út mellől szedd a virágot. Én a bodzavirágot leszoktam csipkedni a vastagabb virágszárról. De előtte belemártom egy nagy tál vízbe. Nem áztatom, mert az ízanyagok a vízben maradnak. A por így is lejön.
Közben felforralom a vizet a cukorral. Lehűtöm. Egy sor virág, egy sor citrom, majd megint virág, és egy sor narancs kerül az üvegbe. Ezt ismétlem amíg tele nem lesz egy 5 literes üveg. A kihűlt vízhez keverem a citromsavat, és ráöntöm a virágokra. Lefedem az üveget egy tányérral, sötét helyre teszem 4-5 napra. Érdemes alá is tányért tenni, nehogy túl csordúljon, és ragadjon minden.
Leszűröm, és berakom a hűtőbe. Frissít, kellemes üdítő felhígítva. És tudom mit iszik a család.
Következő bejegyzésben az eltartható változatot kapod meg.
Blogger Boszi